Protiv nasilja i mržnje: Danas je dan borbe protiv homofobije!

Radiosarajevo.ba
Protiv nasilja i mržnje: Danas je dan borbe protiv homofobije!

Svjetska zdravstvena organizacija 17. maja 1990. godine uklonila je homoseksualnost s međunarodne klasifikacije bolesti.

SOC: Uputimo pomoć kome je najpotrebnija!

Na taj način Svjetska zdravstvena organizacija je potvrdila stajalište struke, i to šesnaest godina nakon što je Američka psihijatrijska asocijacija 1974. godine iznijela zvaničan stav da homoseksualnost sama po sebi ne predstavlja problem u rasuđivanju, stabilnosti, pouzdanosti i općenito u društvenim i radnim sposobnostima.

Od 2004. godine se ovaj datum obilježava i slavi kao Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT – International Day against Homophobia and Transphobia), a zvanično su ga priznali Evropski parlament, te parlamenti mnogih država u Evropi, Sjevernoj i Južnoj Americi.

Ambasada SAD osvijetljena duginim bojama

Nakon što su osudili svaku javnu i privatnu diskriminaciju usmjerenu protiv homoseksualnih osoba, te zaključili da homoseksualnost ne stvara probleme u svakodnevnom funkcioniranju i da zato ne može biti patologija, Svjetska zdravstvena organizacija 17. maja 1990. godine uklonila je homoseksualnost s međunarodne klasifikacije bolesti i na taj način potvrdila stajalište svoje struke.

Svake godine u preko 120 država svijeta, na različite načine, obilježava se ovaj važan datum u borbi protiv homofobije i transfobije, kako bi se podigla svijest o neophodnosti suzbijanja različitih vidova diskriminacije, mržnje i zločina, te promoviralo jednako uživanja ljudskih prava za sve osobe bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju i rodni identitet.

Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, ali i borbe protiv svih drugih vidova i oblika diskriminacije, kontinuiranim medijskim izvještavanjem podržavao je i dalje će podržavati i portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak