Prosvjetari: Roditelji, pričajte sa svojom djecom!

Radiosarajevo.ba
Prosvjetari: Roditelji, pričajte sa svojom djecom!

Roditelji rizikuju razvoj vlastite djece jer stavljajumobitel i televiziju ispred komunikacije unutar porodice, poručili su britanski prosvjetari i pozvali roditelje da više vremena posvete razgovoru s djecom i da im čitaju priče pred spavanje.

Kako prenosi londonski Telegraph, prosvjetni radnici širom Velike Britanije će u školama dijeliti letke u kojima se očevima i majkama objašnjava važnost redovne komunikacije sa njihovom djecom kako bi ona od najranijeg uzrasta naučila i razvila vještinu govora i slušanja.

Akcija, koju je pokrenulo britansko Nacionalno udruženje direktora škola, ima za cilj da roditeljima ukaže na značaj ovih vještina za buduće obrazovanje djece.

Direktori škola, naime, upozoravaju da je sve više djece koja ne umiju pravilno da govore i slušaju tokom nastave zbog nedostatka komunikacije u kući.

"Poklonite pažnju svojoj djeci. Ne provjeravajte mobilne telefone dok se ona obraćaju vama. Ugasite televizore i laptopove! Porazgovarajte s njima ili im ispričajte priču pred spavanje", njihov je savjet roditeljima.

Oni, takođe, apeluju na roditelje da budu strpljivi sa djecom, da im postavljaju pitanja, razgovaraju sa njima i da, kad god je to moguće, imaju zajednički, porodični ručak.

"Svi znamo kako mobilni telefoni umiju da nam odvuku pažnju kada smo sa djecom. To je dio modernog života. Ali, u našem letku podsjećamo roditelje koliko je važno da nađu vrijeme da pažljivo saslušaju svoje dijete. To je neophodno kako bi djeca naučila pravilno da govore i slušaju", rekao je jedan od pokretača akcije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak