Proputovao svijetom prevarivši agencije za 160.000 KM

Radiosarajevo.ba
Proputovao svijetom prevarivši agencije za 160.000 KM

Oni upoznati s pričom o Franku Abagnaleu Jr. o kojem je Steven Spielberg snimio film Catch Me If You Can, vjerojatno će povući paralelu između lika kojeg je utjelovio Leonardo DiCaprio i 19-godišnjeg Reecea Scobieja

Naime, tinejdžer je dvije turističke agencije prevario za 70 hiljada funti (160 hiljada KM) i pritom obišao svijet i na svom proputovanju odsjedao u luksuznim hotelima, piše Index.hr

Prevario i sud

U šestomjesečnoj avanturi obišao je Singapur, Los Angeles, Dubai, Auckland, Vancouver i New York, a nakon što je pokrenuta istraga vješti prevarant iz Škotske uspio je prevariti sud da mu vrati pasoš koja mu je oduzet kako ne bi mogao napustiti zemlju, rekavši da je pronašao posao u drugoj agenciji i da mu je pasoš potreban.

Scobie je za agenciju Thomson Travel radio samo dva mjeseca, ali nakon odlaska i dalje je koristio šifru kompanije uz pomoć koje je bukirao letove i smještaj u hotelima od juna 2011. do januara 2012. Često je koristio svoje ime, ali i lažna imena kako bi sredio smještaj u hotelima, a čak je i dvojici svojih prijatelja priuštio nezaboravan provod u luksuznim hotelima.

Za sve je kriv Aspergerov sindrom

Međutim, Scobie nije "opelješio" samo kompaniju za koju je radio već i agenciju Cambridge British Airways nakon što je jednom prilikom na aerodromu primijetio da se jedan od korisnika nije odlogirao. Scobie je tada ušao u sistem i rezervisao letove za Los Angeles, New York, Atlantu, Abu Dhbai i Singapur. Na kraju, Thomson Travelu nabio je račun od 11 hiljada, a Cambridge Travelu nešto preko 59 hiljada funti.

Njegov advokat pokušao je objasniti njegovo ponašanje rekavši kako mladić pati od Aspergerova sindroma (jedan je od nekoliko poremećaja iz autističkog spektra karakteriziran poteškoćama u društvenoj interakciji i ograničenim, stereotipnim interesima i aktivnostima), a Scobie je priznao krivnju i dodao da je bio svjestan rizika u trenutku kada je vidio razmjere prevare.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak