Proljetni vikend recept: Čorba od srijemuša

Radiosarajevo.ba

Medvjeđi luk ili srijemuš (latinski Allium ursinum) možete ovih dana kupiti u buketićima na pijaci ili nabrati u prirodi.  

To je biljka snažnog mirisa i intenzivne zelene boje, a nutricionisti ga cijene čak i više od bijelog luka na koji veoma podsjeća i mirisom i okusom.

Vodite računa da srijemuš ima svoje otrovne dvojnike (đurđica ili otrovni mrazovac). Da je riječ o 'pravom' medvjeđem luku znat ćete ako mu prelomite list ili ga malo natrljate među prstima – samo pravi medvjeđi luk miriše na bijeli luk

Listovi srijemuša beru se u aprilu i maju, a u kasnijim mjesecima, nakon cvatnje, sakupljaju se lukovice koje se mogu kiseliti ili koristiti za izradu melema i tinktura. 

S portala Coolinarika.com prenosimo recept za ukusnu čorbicu od srijemuša.  

50 g svježe ubranih listova srijemuša,
1 kašika maslinovog ulja,
2 kašike maslaca,
150 ml. mlijeka,
500 ml vode,
juhe ili povrtnog temeljca,
3 kašike prezle,
vegeta, sol, papar

1. Svježe ubrane listove srijemuša narežite na grublje rezance. Deblje peteljke odstranite.
2. Na maslinovom ulju otopite maslac pa dodajte narezani srijemuš. Dinstajte kratko pokriveno dok ne uvene.
3. Ulijte mlijeko i vodu (juhu ili povrtni temeljac) te začinite solju i paprom. Kad zakuha dodajte krušne mrvice i kuhajte još 10 minuta.
4. Juhu maknite s vatre pa sve usitnite štapnim mikserom. Po potrebi dodatno začinite.
5. Šnite kruha narežite na kockice pa prepecite na suhoj tavi dok ne postanu hrskave.

Juhu služite s kockicama kruha

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak