Problem sa opadanjem kose? Morate je hraniti iznutra!

Radiosarajevo.ba
Problem sa opadanjem kose? Morate je hraniti iznutra!


Osim ako nisu u pitanju bolest ili genetika, moguće je usporiti opadanje kose i ojačati njene vlasi jednostavnom promjenom režima ishrane. Prije nego što posegnete za nekim od preparata kojima su kozmetičko i farmaceutsko tržište preplavljeni, pročitajte koja hrana sprečava opadanje kose i čini je jačom i otpornijom.

Hrana bogata vitaminom B

Hrana bogata vitaminom B usporava opadanje kose i njeno starenje, odlaže pojavu sijedih vlasi, pospješuje brži rast i utiče na sjajan i zdrav izgled kose. Kako biste postigli sve ove efekte, jedite ribu, zeleno povrće, džigericu, mliječne proizvode, sjemenke suncokreta i orašaste plodove, grah, jaja, gljive i žitarice.

Hrana bogata proteinima

Proteini su neophodan sastojak u ljudskoj ishrani i pomažu pri obnavljanju energije, kao i u liječenju prekomjernog opadanja kose. Proteine ćete naći u jajima, grahu, pivskom kvascu, mliječnim proizvodima – sadrže ključne sastojke, vitamine, kao i željezo – koji pomažu u održavanju kose zdrave i jake.

Hrana bogata Omega-3 masnim kiselinama

Omega-3 masne kiseline su važan sastojak za naše sveukupno zdravlje, pa tako i za zdravlje kose. Odlični su borci protiv slabe i suhe kose, prekomjernog opadanja, peruti i slabe cirkulacije kože glave. Kako biste ove simptome smanjili i spriječili, te imali zdravu i jaku kosu, jedite losos, sardine, haringe, skušu; zatim žitarice, orahe, soju, savjetuje portal Organvlasti.com.

Hrana bogata cinkom

Cink pomaže u balansiranju nivoa hormona u tijelu, kao i u izgradnji ćelija i pravilnom korištenju proteina – sve što je neophodno za zdrav i pravilan rast kose. Kako biste obezbijedili dovoljno cinka za brži, bolji i zdraviji rast kose, trebalo bi da jedete školjke, škampe, crveno meso, špinat, brokule, kajsije i orahe. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak