Probajte: Kus kus salata sa kukuruzom i grahom

Radiosarajevo.ba
Probajte: Kus kus salata sa kukuruzom i grahom


Vrlo često se kus kus smatra žitaricom, a do ove zabune dolazi jer kus kus izgledom podsjeća na proso ili izlomljena zrna drugih žitarica. Zapravo, kus kus bi se mogao smatrati vrstom tjestenine; može biti sitan, srednje veličine i krupan.

Kus kus: Lagan i jednostavan obrok!

Kus kus je tradicionalno jelo porijeklom iz Sjeverne Afrike i nacionalno jelo u Alžiru, Maroku i Tunisu. Prisutan je i na mnogim drugim trpezama: u Tunisu, Egiptu, Izraelu.

Budući da je kus kus svestrana namirnica neutralnog okusa, te se može koristiti za pravljenje, kako slanih, tako i slatkih jela, slobodno eksperimentirajte i kombinirajte ga sa svime što vam je pri ruci.

Danas vam donosimo jedan jednostavan i lagan recept za kus kus salatu sa grahom i kukuruzom.

Sastojci za četiri osobe:

1 šolja kus kusa 
1 1/4 šolja vode 
1 kašičica soli
1 limenka (400 gr) crvenog graha
1 limenka (400 gr) kukuruza šećerca 
1/2 glavica crvenog luka 
1/2 vezica svježeg peršuna 
1 mala ljuta papričica

Za preljev:

1 limeta, samo sok
4 - 5 kašika maslinovog ulja 
1/2 kašičica kima u prahu
1 čehno bijelog luka
malo bibera

Priprema

U manjoj šerpici stavite vodu i so da zavrije, sipajte kus kus, promiješajte, sklonite sa vatre, poklopite i ostavite da nabubri. Crveni luk sitno nasjeckajte, sadržinu limenki ocijedite. Peršun nasjeckajte. Nasjeckajte i ljutu papričicu, pa u većoj posudi pomiješajte zajedno sa kus kusom.

U manjoj posudi pomiješajte ulje, sok od limete, protisnite čehno bijelog luka, kim i biber. Prelijte preko salate, pomiješajte i ostavite da odstoji da se ukusi prozmu.

Poslužite ili mlako ili hladno iz frižidera.

Prijatno!


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak