Probajte: Kus kus salata sa kukuruzom i grahom
Vrlo često se kus kus smatra žitaricom, a do ove zabune dolazi jer kus kus izgledom podsjeća na proso ili izlomljena zrna drugih žitarica. Zapravo, kus kus bi se mogao smatrati vrstom tjestenine; može biti sitan, srednje veličine i krupan.
Kus kus: Lagan i jednostavan obrok!
Kus kus je tradicionalno jelo porijeklom iz Sjeverne Afrike i nacionalno jelo u Alžiru, Maroku i Tunisu. Prisutan je i na mnogim drugim trpezama: u Tunisu, Egiptu, Izraelu.
Budući da je kus kus svestrana namirnica neutralnog okusa, te se može koristiti za pravljenje, kako slanih, tako i slatkih jela, slobodno eksperimentirajte i kombinirajte ga sa svime što vam je pri ruci.
Danas vam donosimo jedan jednostavan i lagan recept za kus kus salatu sa grahom i kukuruzom.
Sastojci za četiri osobe:
1 šolja kus kusa
1 1/4 šolja vode
1 kašičica soli
1 limenka (400 gr) crvenog graha
1 limenka (400 gr) kukuruza šećerca
1/2 glavica crvenog luka
1/2 vezica svježeg peršuna
1 mala ljuta papričica
Za preljev:
1 limeta, samo sok
4 - 5 kašika maslinovog ulja
1/2 kašičica kima u prahu
1 čehno bijelog luka
malo bibera
Priprema
U manjoj šerpici stavite vodu i so da zavrije, sipajte kus kus, promiješajte, sklonite sa vatre, poklopite i ostavite da nabubri. Crveni luk sitno nasjeckajte, sadržinu limenki ocijedite. Peršun nasjeckajte. Nasjeckajte i ljutu papričicu, pa u većoj posudi pomiješajte zajedno sa kus kusom.
U manjoj posudi pomiješajte ulje, sok od limete, protisnite čehno bijelog luka, kim i biber. Prelijte preko salate, pomiješajte i ostavite da odstoji da se ukusi prozmu.
Poslužite ili mlako ili hladno iz frižidera.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.