'Prljam dušu ako besramno gledam, diram sebe...'

Radiosarajevo.ba
'Prljam dušu ako besramno gledam, diram sebe...'


"OBEŠĆAŠĆUJEM svoje tijelo i prljam dušu ako BESRAMNO - MISLIM, GOVORIM, GLEDAM DIRAM SEBE ILI DRUGE, RADIM, ŽELIM". 

Zapisala je to u svoju svesku jedna devetogodišnja djevojčica, učenica trećeg razreda osnovne škole, u sklopu priprema za prvu pričest. Redakciji Indexa javila se majka djevojčice zgrožena informacijama koje Crkva prenosi na njeno dijete. 

"Upravo saznah koji dio zdravstvenog odgoja najviše smeta crkvi. Na pola puta smo sa pripremama za sakrament, ali najradije bih odustala od njih", kazala je šokirana majka.


Na vjeronauku u sklopu priprema za prvu pričest, od djece se traži da se 'ispitaju'. Pitanja koja si moraju postaviti su jesu li besramno mislila, govorila, gledala, radila, željela, dirala sebe ili druge, te koliko puta. 

Istovremeno, crkveni oci u javnosti vode kampanju protiv zdravstvenog odgoja, odnosno njegovog četvrtog modula koji se odnosi na spolni odgoj. Djecu je, smatra crkva, neprimjereno izlagati informacijama koje su sadržane u kurikulumu zdravstvenog odgoja. 

Konkretno, neprimjereno ih je učiti o masturbaciji kao normalnom i sastavnom dijelu spolnosti. Ali očito je sasvim "normalno" i "primjereno" djeci usađivati traume tjerajući ih da se srame sebe, svoje spolnosti i svoga tijela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak