Prirodne katastrofe u 2011. koštale svijet 380 milijardi

Radiosarajevo.ba
Prirodne katastrofe u 2011. koštale svijet 380 milijardi

 

Čak 380 milijardi američkih dolara su prirodne katastrofe koštale svjetsku ekonomiju u protekloj godini, čime je 2011. godina postala najskuplja ikada, kada je riječ o prirodnim katastrofama.

Munich Re, jedna od najvećih svjetskih reosiguravajućih kompanija, prikupila je podatke o troškovima prirodnih katastrofa od 1980. Prema ovim podacima, prošlogodišnji zemljotres u Japanu najskuplja je katastrofa svih vremena. Gubici su iznosili oko 210 milijardi dolara, a u iznos nije uključen nuklearni incident u Fukushimi, javio je portal Newscientist.com.

Iz podataka Munich Re-a jasno je da finansijski gubici koji se vezuju sa prirodne katastrofe rastu u posljednjih trideset godina; iako je broj zemljotresa ostao relativno isti od 1980, ekonomski troškovi nastali zbog zemljotresa rastu. Ovo znači, navodi Munich Re, da bi gradski planeri trebali obratiti pažnju na rizike od zemljotresa.

I dok broj zemljotresa ne varira u posljednje tri decenije, broj nemilih događaja koji su vezani za vremenske prilike – poplave ili suše – raste. Također, troškovi nastali poplavama ili olujama, navodi portal, mnogo su viši nego što su bili prije 30 godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak