Pripazite: Popodnevna kafa skraćuje san za cijeli sat

Radiosarajevo.ba
Pripazite: Popodnevna kafa skraćuje san za cijeli sat

Ako popijete kafu i do šest sati prije večernjeg odlaska na spavanje to će skratiti san za cijeli sat i bez vašeg znanja, piše danas pariski Le Figaro, prenosi Tanjug.

"Ako popijete šoljicu kafe pola sata pred spavanje, to utiče tako da vam treba više vremena da zaspite i da vaš san bude kraći. To posebno utiče na kvalitet sna, jer se tada ne spava dubokim snom", saopštila je francuska Akademija za medicinu i farmakologiju.

Dodaje se da će takav poremećaj sna nastupiti i kada je kafa ispijena i šest sati prije odlaska u krevet. U listu Le Figaro se navodi da, i pored dobrih efekata kofeina, treba voditi računa o količini kafe koja se unosi.

U ranijim studijama je navedeno da umjereno konzumiranje kafe, do tri šoljice dnevno, može uticati na smanjenje rizika od raka debelog crijeva.

U studiji se tada navodilo da je mehanizam kojim kofein štiti od raka još nepoznat, ali da je poznato da kofein sadrži određene antioksidanse i stimuliše rad debelog crijeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak