Primavera, toplo - hladna salata
Primavera, talijanski naziv za proljeće, ali i za ukusnu proljetnu salatu.
Pripremite je kao samostalno jelo za tople proljetne i ljetne dana.
Sastojci:
150 gr. pilećeg filea od prsa
5 listova zelene salate kristalke
1 svježa paprika
5-6 komada svježih šampinjona
4-5 maslina punjenih paprikom
5 šnita mlade tikvice
2 kašike kstra djevičanskog maslinovog ulja (ili još bolje domaćeg)
2-3 kašike svježe iscjeđenog limunovog soka
so, mješavina začina za pečenu piletinu
Pileći file namažite s par kapi maslinovog ulja i natrljajte sa začinom za piletinu te pustite da odstoji malo. U međuvremenu zagrijte teflonsku tavu, na tavu dodajte malo maslinovog ulja i stavite peći odreske, savjetuje Coolinarika.com.
Povrće operite i narežite, samo šampinjone očistite i ostavite cijele.Salatu narežite na trakice, rajčice na ploške, isto tako i masline, te tikvice.
Pred kraj kad su odresci skoro pečeni na 3-4 minute stavite cijele šampinjone na tavu zajedno s mesom i isto tako 2-3 min tikvice narezane na ploške.
Kad je i povrće i meso pečeno slažite na tanjir zelenu salatu koju pokapate sa par kapi maslinovog ulja i limunovog soka, te malo soli. Na salatu slažite redom paradajz, meso, tikvice, šampinjone i narezane masline. Sve skupa zalijte ostatkom soka od limuna. Po želji dodajte na to još malo soli.
Posluživanje:
Ova izvrsna lagana salata je najukusnija uz šnitu hljeba sa sjemenkama…i hladno piće poput limunade.
Za više osoba povećajte sastojke, aranžirajte i poslužite s ljubavlju.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.