Prijedlozi za iftar: Čorba od tarhane
'Tarhana çorbasi' je originalni naziv za čorbu od tarhane, najpoznatiju čorbu grada Uşak nedaleko od Izmira. Većinom se služi zimi za doručak i u vrijeme Ramazana, zbog njenog kiselkastog ukusa, dobro prija za iftar.
Sastojci
1.5 l vode/temeljca
4 na vrh pune supene kašike tarhane
50 gr maslaca
1 supena kašika Vegete
100 gr biljnog sira
malo suhe mente
Priprema
Tarhanu izručiti u dublji tanjir. Dodati mlaku vodu tako da je pokrije. Promiješati i ostaviti bar 15 minuta da nabubri.
U šerpu na tihoj vatri istopiti pola količine maslaca. Dodati oko 0.5 l mlake vode. Promiješati. U nju postepeno uz stalno miješanje dodati nabubrenu tarhanu zajedno sa tečnošću. Nastaviti sa miješanjem brzim pokretima da se ne stvore grudvice.
Kada je smjesa izjednačena, dodati Vegetu i preostalu vodu. Miješati dok čorba ne prokuha. Kada je gotovo, skloniti s vatre.
U još toplu ringlu istopiti drugu polovinu maslaca. Dodati suhu mentu, promiješati i čekati da se kratko zapeče. Skinuti s vatre.
Izrendati biljni sir. Ukrasiti svježom mentom. Gotovu čorbu poslužiti kockicama hljeba.
Prijatno!
(Recept preuzet sa stranice Coolinarika.com).
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.