Prijedlozi za iftar: Begova čorba
Begova čorba spada u jače čorbe od kokošijeg ili pilećeg mesa s dodatkom bamije (biljke čiji se mahunasti plodovi, puni sjemenki, koriste za pripremu jela i dobivanje jestivog ulja). S obzirom na skupe sastojke, cijena joj je dosta visoka, a često je dio iftarske trpeze za vrijeme Ramazana. Begova čorba se može poslužiti kao samostalno jelo, naročito ako je dovoljno gusta.
Sastojci
400 gr kokošijeg ili pilećeg mesa
200 gr korjenastog povrća (mrkva, peršun, celer)
50 gr maslaca
50 gr brašna
20 gr sušene bamije
1 žumanjak
50 gr kajmaka ili milerama
1/2 limuna
1 lovorov list
malo soli i bibera
Priprema
Kokošije ili pileće meso operite, stavite u lonac, nalijte vode, posolite i kuhajte s očišćenom mrkvom, peršunom, celerom i lovorom. Kada je meso kuhano, procijedite supu, odvojite meso od kostiju i izrežite ga na kockice. Tako izrežite i kuhanu mrkvu, peršun i celer.
U posudu stavite maslac, zagrijte ga, dodajte brašno, popržite, zalijte supom od kokošijeg mesa i kuhajte oko 15 minuta. Dodajte meso i povrće izrezano na kockice pa zajedno prokuhajte. Skinite s vatre i ostavite da se ohladi.
U međuvremenu skuhajte bamiju u vodi s malo limunova soka. Ocijedite, properite i dodajte čorbi., zajedno prokuhajte. Razmutite žumanjak s kajmakom ili mileramom, umiješajte ga u čorbu, dodajte limunov sok i malo maslaca, pobiberite.
Savjet: Bamija se zbog sluzavosti potopi u vodu i ostavi dok ne nabubri, a zatim se ispere u nekoliko voda. Najbolje je da se prije upotrebe prokuha nekoliko minuta u vodi.
(Recept preuzet sa stranice Coolinarika.com).
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.