Prijedlog za današnji ručak: Pečena orada u vinu
Petak je i većina ribarnica ima bogatu ponudu svježe ribe. Zato iskoristite priliku i pripremite ukusan i zdrav ručak.
Za ovaj riblji ručak potrebno vam je:
1,5 kg orade
So
Crni biber u zrnu
1,5 kg krompir
150 ml maslinovog ulja
200 ml bijelog vina
Peršun
3 režnja bijelog luka
Ružmarin
Lovor sušeni
Limunov sok
Vegeta
Priprema:
Oradu očistite i osušite izvana i iznutra papirnim ubrusima. Prije pečenja uzdužno je zarežite i pospite s malo soli i bibera.
Krompir narežite na ploške, malo posolite i pouljite pa izmiješajte. Zatim ga stavite u pleh, pa po njemu složite pripremljenu ribu i stavite peći u rernu zagrijanu na 200°C. Pecite oko 50 minuta, uz povremeno premazivanje uljem.
U međuvremenu pripremite mješavinu od vina, malo vode ili ribljeg temeljca, ulja, nasjeckanog peršuna, bijelog luka, ružmarina, lovorovog lista, limunovog soka, malo soli, bibera i Vegete. Pri kraju pečenja prelijte je pripremljenom mješavinom.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.