Prevencija raka dojke: Kako se sama pregledati

Radiosarajevo.ba
Prevencija raka dojke: Kako se sama pregledati


Bila ona fiziološka ili patološka - svaka je žena bar jednom u toku svog života doživjela određenu promjenu na grudima. Budući da su dio reproduktivnog sistema, dojke se mijenjaju u ovisnosti od menstrualnog ciklusa, stoga ne mora značiti da je svaka uočena primjena zloćudna.

Ipak, karcinom dojke se danas smatra jednim od vodećih uzroka smrtnosti kod žena, stoga su pregledi nešto što morate uvrstiti kao redovni element brige za svoje zdravlje.

Pored pregleda koji možete obaviti kod doktora, pregledati se možete i same. Ženama se savjetuje da grudi pregledaju jednom mjesečno, a najbolje vrijeme za to je bilo koji dan između 5. i 10. dana menstrualnog ciklusa, budući da tada grudi imaju najmanji broj grudvica.


Pregled u ogledalu i palpacija

Najprije grudi dobro proučite gledajući se u ogledalo - posmatrajte izgled kože i bradavica, kao i pokretljivost dojki pri podizanju ruku. Slijedi palpacija ili opipavanje, koja podrazumijeva pregled dojke uz pomoć sopstvenih prstiju.

Kod pregleda desne dojke, desnu ruku podignite iznad glave. Lijevom rukom, koja je postavljena iznad bradavice, pomjerajte donje dijelove desne dojke u raznim smjerovima, prateći pokazuje li se igdje na koži neka promjena.

Grudi treba palpirati i sjedeći i ležeći, jer se neke promjene bolje uočavaju sjedeći, a druge ležeći. Jedino i osnovno pravilo jeste da desna ruka uvijek opipava lijevu dojku i obrnuto.

Samopregled spašava život!

Jedino redovnim pregledom grudi možete uočiti, kako benigne, tako i eventualno maligne promjene koje se dešavaju u tkivu dojki, a koje mogu nastati usljed menstrualnog ciklusa, dobi, promjene u težini, trudnoće, dojenja, hormonalnih kontraceptivnih metoda, ili su pak patološke prirode.

Kvržice i zadebljanja su česti slučajevi jer su dojke osjetljive na hormonske promjene, pa je tako i većina ovih promjena potpuno bezopasna, no ipak, kako biste u potpunosti bile sigurne, ne prepuštajte ništa slučaju i posavjetujte se sa vašim ginekologom.

Samopregled dojki je idealan način na koji žena sama može opipati strukturu mliječne žlijezde i prepoznati eventualne promjene u njoj. Samo redovna briga i kontrola podižu svijest o samoj bolesti, te doprinose ranom otkrivanju karcinoma dojke, kojeg je tada i mnogo lakše tretirati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak