Prepišite recept: Ovo je bio Titov najdraži kolač, čak je dobio i ime po njemu

2
Radiosarajevo.ba
Prepišite recept: Ovo je bio Titov najdraži kolač, čak je dobio i ime po njemu

Josip Broz Tito bio je poznat kao veliki gurman i ljubitelj domaće hrane i kolača, a njegova omiljena poslastica dobila je ime "Titov kolač".

Famozna slastica spoznata je i po imenu "Titova torta". Fina kremasta poslastica ukusne kombinacije čokolade i oraha podsjeća na osamdesete, a njen je okus fantastičan. Donosimo recept koji je ponovo postao hit.

Sastojci:

Za biskvit:

Kulturni četvrtak | Reditelj Andraš Urban: O Desire festivalu, komediji 'Seljačka opera' i teatru

4 jaja
200 g šećera
1 vanilin šećer
100 g mljevenih oraha
5 kašika kuhane crne kade
5 kašika brašna
1 prašak za pecivo
3 kašike ulja

Za prvu kremu:

400 ml mlijeka
5 punih kašika brašna
2 žumanjka

Za drugu kremu:

200 g margarina
10 kašika šećera
1 vanilin šećer
100 g otopljene čokolade za kuhanje
3 kašike oraha

Cijela bivša Jugoslavija uživa u ovoj jednostavnoj poslastici: Svi je drugačije nazivaju

Priprema:

Biskvit: Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg. Žumanjcima dodati šećer i umutiti. U smjesu sa žumanjcima dodati ulje, ohlađenu kafu, brašno, prašak za pecivo i orahe, miješati dok se sve ne sjedini. Na kraju dodati snijeg od bjelanjaka. Smjesu za biskvit pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stepeni oko 30 minuta.

Prva krema: U mlijeko dodati žumanjke i brašno te umutiti mikserom. Zatim stavite na vatru da lagano kuha i miješajte dok ne dobijete smjesu poput pudinga.

Druga krema: Čokoladu otopiti i dodati margarin. Zatim dodati šećer, vanilin šećer i orahe, pa sve sjediniti.

Obje kreme sjedinite. Na biskvit namazati kremu, pa posuti mljevenim orasima i čokoladom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak