Preminula najstarija žena na svijetu

Radiosarajevo.ba
Preminula najstarija žena na svijetu

Besse Cooper, žena koju je Guinessova knjiga rekorda proglasila najstarijom na svijetu, preminula je u svom domu u Georgiji (SAD) u 116. godini.

Njen sin, Sidney Cooper, izjavio je kako je njegova majka nedavno dobila crijevnu virozu, ali da se, uprkos tome, dobro osjećala. Ipak, u utorak poslijepodne je imala problema sa disanjem te je preminula oko 14 sati, prenosi AP.

Besse je u januaru 2011. godine ušla u Guinnessovu knjigu rekorda kao najstarija žena na svijetu, ali u maju su doznali da je od nje 48 dana starija Maria Gomes Valentin iz Brazila. Budući da je Valentin već u junu preminula, titula najstarije žene na svijetu je, ipak, pripala Cooperovoj. Sada titula najstarije žene na svijetu pripada 115-godišnjoj Dini Manfredini iz Iowe.

Nakon što je uvrštena u Guinnessovu knjigu rekorda, Cooper je na poklon dobila još nešto – gradski službenici Monroea, grada u kojem je odrasla, po njoj su nazvali jedan most.

Kako je tvrdila, tajna njene dugovječnosti krila se u njenom "super dosadnom" načinu života. "Gledam svoja pola i ne jedem brzu hranu", kratko je komentirala Cooper.

Cooper je rođena davne 1896. godine, i bila je jedna od osam ljudi na svijetu koji su prešli 115 godina. Ima dvanaestero unučadi i više od desetero praunučadi i pra-praunučadi.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak