Prehrana prema emocijama
Hipokrat je još svojevremeno podijelio ljude na četiri karaktera, a danas savremena psihologija dijeli ljudske emocije na sreću, tugu, ljutnju i tjeskobu. Ovo nam pokazuje koliko se malo ljudi mijenjanju kroz vrijeme kada su temperamenti i osjećaji u pitanju.
Kako prehrana utječe na nastanak emocija?
Masnoće i slatkiši mogu se nazvati i "tugofilne" namirnice jer se za njima poseže u stanjima tuge.
U emociji ljutnje naš organizam luči višak hormona noradrenalina, stoga hranom na bazi mlijeka i mliječnih proizvoda kao što su kefir, jogurt i sir utječemo na "gašenje" negativne emocije ljutnje. U mozgu se, naime, ovakvom ishranom potpomaže sinteza inhibicijskih supstanci - tvari koje imaju djelovanje na kočenje moždanih aktivnosti - što dovodi do smirenja. Slično djeluju i lijekovi iz skupine anksiolitika koje nazivamo benzodiazepini.
Za osjećaj tuge preporučuje se hrana koja može potaknuti nastanak serotonina u mozgu, a to su žitarice, masnoće i slatkiši. One se mogu nazvati i "tugofilne" namirnice jer se za njima poseže u stanjima tuge, često i instinktivno, a pritom nismo ni svjesni da svoje tužno raspoloženje liječimo uzimanjem slatkiša. Kako su slatkiši i masnoće koncentrisane visokoenergetske namirnice, treba ih uzimati u malim količinama. Može se reći da im treba dati "začinski" način upotrebe jer one u malim količinama daju sreću životu, a i odličan okus jelu i nikako ih se ne treba odreći.
Na prvo mjesto treba ipak staviti žitarice i proizvode od cjelovitog zrna jer će ovakve namirnice duže osiguravati sitost našem organizmu, dok će nas konzumacija koncentrisanih ugljikohidrata kao što su slatkiši i kolači isto dovesti do pozitivnih osjećaja, ali će ovaj osjećaj dobrog raspoloženja trajati vrlo kratko. To nas dovodi u napast da uzmemo novi kolač, te se tako vrlo lako izgubi kontrola nad kalorijskim unosom što će rezultirati debljanjem.
U stanjima tjeskobe ili bezvoljnosti preporučuje se riba i meso. Ovdje treba dati prednost bijelom mesu kao što su puretina i piletina, a dobar izbor su i janjetina i teletina budući da ove namirnice, osim što umanjuju tjeskobu, imaju osobinu da podižu raspoloženje. Na vrhu potencijala za otklanjanje bezvoljnosti je riba jer ona uz učinak na vraćanje pozitivnih emocija ima i djelovanje na očuvanje protočnosti krvnih žila mozga zahvaljujući moćnim omega-3-masnim kiselinama.
Kada smo radosni preporučuje se voće i povrće. Drugim riječima, u najpoželjnijem osjećaju treba jesti najzdravije namirnice.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.