Pravi trenutak za sadnju voća je sada: Evo šta sve trebate imati i znati o ovom godišnjem dobu

0
Radiosarajevo.ba
Pravi trenutak za sadnju voća je sada: Evo šta sve trebate imati i znati o ovom godišnjem dobu

Jesen je godišnje doba kada se povrtnjaci pripremaju za novu sezonu, a voćke i bobičasto voće za zimu, kao i za sadnju i sijanje kasnih sorti povrća.

Jesen je vrijeme za presađivanje 

Biljke koje su posađene na jesen imaju dovoljno vremena da razviju korijenov sistem, zbog čega mogu odmah na proljeće krenuti s intenzivnim rastom. Voće i bobičasto voće zato se u pravilu sade u jesen kada je tlo dovoljno vlažno i još toplo od ljeta.

Da se mlada biljka ne bi smrznula važno je prilikom presađivanja duboko i široko prekopati mjesto sadnje te ako je potrebno dodati pijesak ili drenažne cijevi.

Nova cijena bureka u Sarajevu sve iznenadila: Evo koliko košta kilogram

Bogata jesenska sjetva

Kod sijanja je važno dobro pripremiti zemlju kako bi osigurali povoljne uslove za klijanje. Budući da je zemlja topla, a sunce još jako, dobro je par dana prije sijanja zasjeniti gradicu, a zemlju dobro navlažiti.

Jesen na balkonu 

Biljke u teglama treba unijeti u zatvoren prostor što je kasnije moguće jer boravak u zatvorenom nije uobičajen za njih, zbog čega su pod stresom. Sobni javor, citrus ili čajevac otporni su na temperature oko i malo ispod nule.

Blagi mraz (otprilike -5 stepeni Celzijusa) pak podnose otporne biljke, kao što su japanski lovor, sobna jela, lovor i maslina.

Kompost - srce vrta

Izrada kompostne hrpe još je jedan od jesenskih poslova u vrtu koji se obavlja svake sezone. Otpalo lišće, organski otpad, grančice, pokošena trava, kao i kuhinjski ostaci, sve su to sastojci jedne kompostne hrpe koja će, ako se pravilno izradi, postati idealno gnojivo na proljeće, piše Jutarnji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak