Poznati modni brendovi i nehumani radni uslovi

Radiosarajevo.ba
Poznati modni brendovi i nehumani radni uslovi

Nevjerovatno niske cijene odjeće određenih brendova ponajprije možemo zahvaliti jeftinoj ili jedva plaćenoj radnoj snazi u azijskim ili afričkim zemljama, koja u nezamislivo lošim uslovima izrađuje takvu odjeću i po šesnaest sati dnevno.

Ova teza bila je vodilja aktivistima kampanje Clean Clothes, koju su pokrenule različite organizacije iz 15 evropskih zemalja, kako bi ukazale na loše uslove u fabrikama poznatih brendova u svijetu mode i sportske opreme, koje se nalaze na tlu Kambodže.

U stilu flash-moba, aktivisti i aktivistkinje su se 'onesvještavali' po H&M, Gap, Levi's, Zara buticima u Londonu, Varšavi, Kopenhagenu i Parizu, da bi podsjetili na loše dnevnice, isrpljenost, izgladnjelost i nesigurne radne uslove, koje trpe radnici u fabrikama zaslužni za odjeću u navedenim radnjama.

 

Jeroen Mark, jedan od koordinatora kampanje Clean Clothes, naglasio je da bolji radni uslovi i plate za radnike u tim fabrikama nije stvar izbora, nego neophodnost.

„Pravdanje ekonomskom krizom više nije prihvatljivo, jer govorimo o kršenju ljudskih prava“, rekao je on.

 

Samo u 2011. godini, više od 2400 radnika u Kambodži hospitalizovano je nakon što su kolabiralu usljed gladi, premora, a sindikati upozoravaju da se ovaj broj odnosi samo na prijavljene incidente.

 

Istraživanja su pokazala da radnici i radnice u fabrikama u Kambodži redovno pate od pothranjenosti, zahvaljujući napornom tempu svog radnog dana. Više od 90 posto radnika u kambodžanskim fabrikama su žene u dobi između 18 i 35 godina, a većina njih mjesečno prima minimalnu platu koja iznosi 61 dolar.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak