Povrće u borbi protiv alergija
Mnogi od nas se često bore sa raznim alergijama. Američka akademija za alergije, astmu i imunitet tvrdi kako će se sezona alergija produžiti i u oktobru. Lakše simtopme alergija možete ublažiti na prirodan način - konzumiranjem povrća.
Luk
Luk i bijeli luk obiluju kvercetinom, flavanoidiom koji djeluje kao antihistaminik tj. tvar koja blokira alergijsku reakciju.
Brokula
Brokula, cvjetača, kupus, kelj je bogata vitaminom C koji snižava razinu histamina, tvari koje uzrokuju alergijsku reakciju. Već 500 miligrama vitamina C ublažava alergije.
Mrkva
Bogata karoteonidima, spojevima koji djelotvorno ublažavaju alergiju. Istraživanja su potvrdila da ljudi koji jedu povrće bogato karoteonidima rijeđe pate od alergija nego drugi. Osim beta karotena koji se nalazi u mrkvi preporučuje se unositi i likopen te lutein, piše About Health.
Celer
Celer ublažava simptome alergije, djeluje protuupalno i obiluje vitaminom C. Preporučuje ga se jesti kuhanog na pari jer će se tako sačuvati svi važni nutrijeniti.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.