Potres je skratio trajanje dana i pomjerio zemljinu osu

Radiosarajevo.ba
Potres je skratio trajanje dana i pomjerio zemljinu osu

Američka agencija za svemir (NASA) saopćila je da je snažan zemljotres koji je jučer pogodio Japan skratio trajanje dana za 1,6 mikrosekundi, dok je italijanski Institut za geofiziku i vulkanologiju naveo da je osa rotacije Zemlje pomjerena za 10 centimetara.

Geofizičar NASA-e Richard Gross izračunao je da je potres, jačine 8,9 stepeni po Rihterovoj skali, ubrzao okretanje planete Zemlje za 1,6 mikrosekundi, prenio je AP.

Ta promjena brzine rotacije Zemlje malo je veća od one koju je prošle godine izazvao zemljotres u Čileu.

Najveću promjenu brzine okretanja Zemlje izazvao je zemljotres na Sumatri 2004. godine, koji je skratio dan za 6,9 mikrosekundi.

Jučerašnji potres u Japanu peti je po jačini u svijetu od 1900. godine.

Naučnik u Američkom geološkom institutu (USGS) Brian Etwater rekao je da je energija oslobođena u tom zemljotresu ekvivalentna skoro mjesečnoj potrošnji energije u SAD-u.

Kan Hadnat, također iz USGS-a, rekao je da je snaga zemljotresa bila tolika da je pomjerila japansko ostrvo Honssu za 2,4 metra ka istoku, dok je italijanski Institut za geofiziku i vulkanologiju naveo da je osa rotacije Zemlje pomjerena za skoro 10 centimetara.

"Preliminarni rezultati istraživanja koje je proveo Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju Italije pokazuju da će zemljotres u Japanu pomjeriti osu rotacije Zemlje za oko 10 centimetara", izjavio je direktor istraživanja Antonio Piersanti.

On je ipak napomenuo da treba prikupiti više podataka prije utvrđivanja tačne mjere utjecaja zemljotresa na osu rotacije Zemlje, prenijela je Ansa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak