Poslastica dana: Cheesecake s narandžom

Radiosarajevo.ba
Poslastica dana: Cheesecake s narandžom

Za ljubitelje slavnog cheesecakea (kolača sa sirom), evo jednog zanimljivog recepta sa specifičnom, osvježavajućom aromom. Cheesecake s narandžom idealan je one koji ne vole preslatke kolače!

Sastojci:

100 g običnog suhog keksa
40 g putera
450 g blagog krem sira
100 ml slatke pavlake
3 jajeta
2 narandže
180 g šećera
brašno

Priprema

Rastopite puter na tihoj vatri. U blenderu sameljite keks i pomešajte ga s puterom. Kalup s pokretnim ivicama i prečnika 22 cm obložite papirom za pečenje, papir premažite puterom i pospite brašnom, pa na dno rasporedite smjesu od keksa i prebacite kalup u frižider.

Izrendajte koru od 1 narandže i iscijedite joj sok. Dodajte krem sir, 80 g šećera, pavlaku, kašiku brašna i žumanca. Zagrijte rernu na 160˚C. Bjelanca umutite u čvrst snijeg i umiješajte ih u pripremljeni krem. Prelijte smjesu preko baze od keksa i pecite u zagrijanoj rerni oko 50-60 minuta, savjetuju Bakinirecepti.com.

U međuvremenu, koru preostale narandže isecite na tanke štapiće, stavite je u šerpu s debljim dnom, dodajte preostali šećer i 200 ml vode i od trenutka ključanja kuhajte oko 20 minuta na tihoj vatri. Gotov kolač ukrasite koricama narandže iz sirupa i poslužite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak