Poskupljuju cigarete: Ništa ispod dvije marke

Radiosarajevo.ba
Poskupljuju cigarete: Ništa ispod dvije marke

Shodno ustaljenoj praksi godišnjih povećavanja akciza na visokotarifnu robu, cigarete će u Bosni i Hercegovini i ove godine poskupjeti.

Iz Fabrike duhana Sarajevo, koja pokriva najveći dio domaćeg tržišta cigareta, saopćili su da će njihove cigarete poskupjeti za 0.20 do 0.50 KM po kutiji.

Najviše će poskupjeti „Osmica“, koja će koštati 2.5 KM umjesto sadašnjih 2 KM. Obična „Drina“ će koštati 2.20 KM, a Drina lights, superlights, zlatna i bijela koštat će 2.5 KM.

Najjeftinije cigarete FDS-a će od 1. januara biti Code Red, Blue i Sky, Drina dnf i Tigra s cijenom od 2,20 KM, umjesto dosadašnjih 1,8 KM.

Najskuplje cigarete Fabrike duhana Sarajevo će i dalje biti Aura extra, lights i super lights koje će umjesto 2,80 KM koštati 3 KM.

Zakon o akcizama na cigarete od 01. januara 2011.godine uslovljava uvećanje fiksne akcize za 0,15 KM, odnosno na 0,45 KM, uz 42 posto ad valorem akcize od maloprodajne cijene svake paklice, navodi se u saopćenju FDS-a.

Iz Tvornice duhana Rovinj saopćili su da će cijena najjeftinije TDR-ove cigarete "york" od 1. januara iznositi 2,2 KM umjesto dosadašnjih 1,8. Cijena "filtera 160" i "MC"-a bit će 2,5, dok će "ronhill" i "walter wolf" od početka iduće godine koštati 2,7 KM, što je poskupljenje od osam posto u odnosu na sadašnju cijenu, saopćeno je iz TDR-a.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak