Pošaljite humanitarne čestitke za Valentinovo

Radiosarajevo.ba
Pošaljite humanitarne čestitke za Valentinovo

Pred praznik koji, kao i mnoge danas, proslavljamo u duhu konzumerizma, Valentinovo, američki magazin Good.is, i inače okrenut stvaranju bolje budućnosti, pokrenuo je akciju čestitki za Valentinovo ženama kojima one zaista trebaju.

U Indiji ogroman broj žena i djece svake godine umire usljed porodičnog nasilja. U Kolumbiji, svakih šest dana jednu ženu ubije njen partner ili bivši partner. U Kongu, ali i mnogim sličnim zemljama, silovanja i seksualno nasilje su uobičajene taktike ratovanja. Više od 70 posto žena iz cijelog svijeta će u toku svog života doživjeti neku vrstu nasilja, fizičko, psihološko ili ekonomsko, a podatak koji još više zabrinjava je da u mnogim od ovih slučajeva žena nakon pretrpljenog nasilja ostaje institucionalno nezaštićena, često na ulici.

Zbog ovih podataka, ali i svih drugih (sjetimo se da ni u našoj državi žene, danas, u 21. stoljeću, nisu sigurne od različitih oblika nasilja), Good.is u saradnji sa kampanjom Be The Change: Save a Life, predlaže svima nama, muškarcima i ženama iz cijelog svijeta, da osmislimo i pošaljemo čestitke za Valentinovo milionima najugroženijih žena širom svijeta, kojima ćemo ih podsjetiti da – vrijede.

Čestitka može sadržavati informacije korisne za žene žrtve nasilja, instrukcije, obećanje, ili naprosto poruku nade, a može biti i u bilo kojem obliku koji izaberete: poster, fotografija, obična čestitka, pismo. Najbolje i najplemenitije bi bilo da bude nešto izrađeno vašim rukama. Good.is nas poziva da svoje čestitke pošaljete ovdje, do srijede, 9. februara, uz savjet da fotografije budu u visokoj rezoluciji.

radiosarajevo.ba

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak