Poročni gradonačelnik optužio kolege da se drogiraju

Radiosarajevo.ba
Poročni gradonačelnik optužio kolege da se drogiraju

Gradonačelnik Toronta Rob Ford , koji je priznao da je konzumirao krek i kokain, rekao je da gradsko vijeće nema pravo spriječiti ga da obavlja svoje dužnosti, a kao razlog je naveo to da se članovi vijeća uopšte ne razlikuju od njega, javlja agencija Beta.

Ford je u intervjuu koji je danas emitovala televizija ABC optužio gradske vijećnike da su ga napali iz ličnih razloga i nagovijestio da su mnogi od njih krivi za identično ponašanje koje je on priznao.

Gradsko vijeće Toronta velikom većinom je juče glasalo da budžet za Fordovu kancelariju bude smanjen za 60 posto, kao i da se osoblju gradonačelnika dozvoli da se pridruži njegovom zamjeniku.

Ford sada faktički nema zakonodavnu moć, a neće više predsjedavati ni izvršnim komitetom, mada će zadržati svoju funkciju i mogućnost da zvanično predstavlja Toronto.

Gradsko vijeće nema moć da smijeni Forda, osim ako ne bude osuđen za neki zločin.

Umjesto da se izvini za konzumaciju droge i opijanje, Ford je ostao prkosan pred pritiscima da podnese ostavku, od kako su u maju objavljeni video snimci na kojima se vidi kako on puši krek, navodi agencija AP.

Ford je i ranije nagovještavo da se neki vijećnici drogiraju, ali je govorio da on "nije cinkaroš" i da ih neće imenovati.

U sinoćnjem intervjuu za kanadsku CBC televiziju Ford je naveo da je samo jednom pušio krek, nazvavši to "izolovanim incidentom". Negirao je da je vozio u pijanom stanju, ali je priznao da je od kad je postao gradonačelnik kupovao marihuanu. On je, takođe, objavio da je "završio" sa alkoholom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak