Polako izumiru francuski kafei
Radiosarajevo.ba
Svaki turista koji obilazi Francusku na listi stvari koje mora da uradi svakako ima i ispijanje kafe u nekom od lokalnih kafea. Ali njih je sve manje. Da li to znači da hedonistička kultura francuskih kafea odumire?
Sunčan dan u Parizu, svi uživaju u lijepom vremenu. Turisti pijuckaju limunadu dok prelistavaju turističke vodiče, poslovni ljudi na pauzi za ručak opuštaju se u razgovoru sa kolegama; neki sjede sami i čitaju knjige - bašte kafea su pune.
Prizor u „Le Grand Palaceu” u pariškom otmjenom osmom distriktu, ne pokazuje pravu sliku o tome šta se zapravo dešava u mnogim drugim kafeima. U posljednje vrijeme broj kafea se iz dana u dan smanjuje. Godine 1960., bilo je oko 200.000 kafea širom zemlje, a 50 godina kasnije ima ih samo oko 40.000.
Zabrana pušenja, pooštrene kazne…
Na drugom kraju grada u pariškom Belvilleu nalazi se kafe-bar restoran „La Belle“. Vrijeme je ručka, a samo dvoje ljudi sjedi za barom. Jedan čovjek pijucka pivo dok prelistava novine, a drugi posmatra prolaznike.
„La Belle“ je kafe u radničkom naselju, oskudno opremljen, jedan od onih gdje se sve događa u jednoj prostoriji – tu je bar, nekoliko stolova i stolica. Takvih lokala širom zemlje je mnogo. Vlasnik kafea Zahir Idris kaže da posao ovih dana ide jako loše:
„Zbog zabrane pušenja na javnim mjestima i zbog pooštrenih kazni za vožnju pod dejstvom alkohola, prodaja je prepolovljena. Pogledajte okolo! Nekada su ljudi dolazili na koktele prije ručka. Sada gotovo da nema nigdje nikog. Ranije smo služili i do 50 ručkova dnevno, a sada jedva 10. Kako da zaradimo bilo šta?”
Kafei – narodne skupštine
Širom Francuske tradicionalni kafei i barovi bore se za opstanak, a mnogi su pred zatvaranjem. U manjim gradovima rešetke na vratima su uobičajena slika. Predsednik Nacionalnog udruženja kafea, restorana i diskoteka, Bernard Quartieu vjeruje da ovakav trend nije rezultat novih zabrana o pušenju ili strožijih mjera protiv vožnje pod alkoholom.
„Mislim da kafei treba da idu u korak sa vremenom. Kafe najprije mora biti čist. Kafa mora da bude dobra. U velikom broju slučajeva kafa nije dobra. Pivo mora biti dobro, a ponuda bezalkoholnih pića raznovrsna – svježe cijeđeni sok od narandže, bezalkoholni kokteli i slične stvari. Ponuda mora da bude savremena! Svaki kafe bi trebalo da ima dnevne novine ili da prenosi sportske događaje. Mora da postoji nešto što će privući ljude!”
Francuski književnik Honore de Balsac jednom je rekao da su kafei narodne skupštine. Ovo je i danas donekle istina. Međutim, ako se ovakav trend nastavi postoji rizik da se francuska kafe kultura pretvori u neku vrstu turističke relikvije i umjesto da kafei budu na svakom ćošku, biće ograničeni na turističke distrikte.
DW/radiosarajevo.ba
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.