Pogledajte šta visoke potpetice rade tijelu

Radiosarajevo.ba
Pogledajte šta visoke potpetice rade tijelu

Zbog njih izgledate više, zategnutije i glamuroznije, ali visoke potpetice mogu opasno nauditi vašem zdravlju, piše Daily Mail, prenosi B92.

Potpetice ne donose probleme samo vašim stopalima i nogama, nego i cijelom tijelu. Vrtoglavo visoke potpetice narušavaju prirodni stav i pomjeraju osu tijela unapred, zbog čega kičma i kukovi nisu u normalnom položaju.

Infografika koju je objavio Washington Post ilustruje do detalja negativne efekte koje moderna obuća ostavlja na ženskom tijelu.

Dijagram prikazuje kako nošenje visokih potpetica doprinosi pritisku na unutrašnju stranu koljena, a jedna studija otkrila je da je riječ o 26 posto većem pritisku.

Visoke potpetice i uske cipele mogu stvoriti zadebljalo tkivo oko nerva između četvrtog i petog prsta i dovesti do ukočenosti i bolova u prstima poznatih kao Mortonova neuroma. Još jedan problem koji se javlja kod nošenja visokih potpetica su čukljevi.To su ustvari koštane izrasline na zglobu u osnovi velikog prsta, koje obično nastaju zbog nošenja uske obuće.

Povrede članka takođe zadaju muke ljubiteljkama visokih potpetica, a javljaju se i problemi sa Ahilovom tetivom.

Oko 20 posto žena starosti između 18 i 24 godine ima par cipela sa potpeticom visokom 15 cm. S druge strane, takvu obuću ima 10 posto starosne grupe između 25 i 34 godine i svega tri posto osoba starosti između 35 i 44.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak