Podrška online zajednice istospolnim brakovima

Radiosarajevo.ba
Podrška online zajednice istospolnim brakovima


Tekst objavljujemo sa portala Manjine.ba, namijenjenog svim manjinskim i deprivilegovanim grupama
.

Nakon što je Human Rights Campaign izmijenio svoj logo kako bi dao podršku istospolnim brakovima o kojima se ovih dana raspravlja na američkom Vrhovnom sudu, hiljade korisnika društvenih mreža napravile su isto, a jednostavni crveni kvadrat sa ružičastim znakom jednakosti proširio se Internetom.

Američki Vrhovni sud trebao bi donijeti odluku o ukidanju Proposition 8, kojim su istospolni brakovi zabranjeni u Californiji, a raspravlja se i o ustavnosti Zakona o odbrani braka, Defense of Marrage Act (DOMA), kojeg je potpisao tadašnji predsjednik Bill Clinton, a koji definiše brak kao pravnu zajednicu jednog muškarca i jedne žene za sve federalne svrhe i dozvoljava saveznim državama da ne priznaju istopolne brakove sklopljene u drugoj saveznoj državi. Početkom marta i sam Clinton je priznao da se radi o diskriminirajućoj odredbi.

Među hiljadama, a po nekim informacijama i milionima, korisnika Facebooka i Twittera koji su svoju profilnu fotografiju zamijenili podrškom bračnoj jednakosti su i Beyonce, Madonna, George Takei.

 

Službena Facebook stranica serije True Blood ovaj je logo doradila, dodavši mu vampirske zube, a Takei je podijelio verziju iz crtanog filma Kralj lavova.

 

Službena stranica serije Game of Thrones također je dala svoj doprinos:

 

Direktorica Human Rights Watch Anastasia Khoo izjavila je povodom viralne popularnosti njihovog loga kako je to znak da je bračna jednakost postala dio američke svakodnevice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak