Podgorica: 2.000 policajaca osigurava današnju Paradu ponosa

Radiosarajevo.ba
Podgorica: 2.000 policajaca osigurava današnju Paradu ponosa

Prva parada ponosa pripadnika LGBT zajednice u Podgorici počinje danas, pod sloganom 'Crna Gora Ponosno', zbog koje će ulice centra grada biti zatvorene za saobraćaj, a povorku će obezbjeđivati oko 2.000 policajaca.

Predsjednik Upravnog odbora Queera Danijel Kalezić kazao je ranije da će povorka promijeniti stvari na bolje u životu LGBT zajednice, te da vjeruje da će policija osigurati učesnike.

Logo manifestacije su brkovi, a kako Kalezić pojašnjava, oni su simbol ponosa i junaštva, dio tradicije i identiteta Crne Gore.

Organizatori su se u proteklom periodu susretali sa brojnim prijetnjama, te i fizičkim napadima na ulici povodom predstojeće Parade. Crnogorska policija je pripadnicima Srpske liste zabranila okupljanje povodom protivljenja skupu LGBT zajednice, ali i razgovarala sa navijačkim grupama, kako bi uticali na njihove eventualne napade na učesnike povorke.

U ime Vlade Crne Gore na Paradi ponosa će prisustvovati ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović i savjetnik premijera za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije, Jovan Kojičić.

Organizatori Queer Montenegro najavili su da će na povorci,  koja će danas šetati Podgoricom biti i predstavnici civilnog sektora, ambasadori država članica EU, kao i šef predstavništva EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak