Počeo je decembar - najveseliji i najmudriji mjesec u godini

Radiosarajevo.ba
Počeo je decembar - najveseliji i najmudriji mjesec u godini

Započeo je posljednji mjesec u kalendarskoj godini - decembar. Mnogi će se ovog mjeseca dobro zabaviti, ali moći ćemo i saznati kakva će nam biti naredna godina.  

Decembar nosi ime latinskog porijekla, a u našim krajevima još se zove i: studen, nikoljstak, božićni, koledar i naravno - prosinac

Decembar je možda i najveseliji mjesec. Na ovim geografskim širinama u decembru obično padne prvi snijeg, kojem se raduju svi - ne samo djeca. 

Decembar je veseo, jer se u njemu jasno osjećaju predstojeći praznici - Božićni i novogodišnji. Katolički Božić slavi se 25. decembra, pravoslavni 14 dana kasnije, 7. januara, a između njih je nova godina. 

U decembru pada i Hanuka, jevrejski praznik svjetlosti; proslava oslobođenja jevrejske države od helenističkih okupatora 

Decembar je bio praznični mjesec još kod starih Rimljana, koji su 17. decembra počinjali proslavu Saturnalija, najveselijeg rimskog praznika - piše astrolook.com . Saturnalije su bile najveseliji rimski praznik. 

Tih svecarskih dana nije se radilo, dijelili su se pokloni, priređivane su gozbe, a robovi su dobijali slobodu da se lijepo oblače i da ništa ne rade. Čak su mogli da jedu za gospodarevom trpezom, dešavalo se da su zamjenjivali uloge sa svojim gospodarima te su oni zapovedali, a gospodari ih služili. Birao privremeni kralj, koga su svi redom tih dana slusali. 

Saturnalije su bile posvećene bogu Saturnu i trajale su tri dana, sve dok Kaligula nije odlučio da se slave pet dana. Ovaj praznik se nakon IV stoljeća stopio sa Božićem.  

Decembar pokazuje kakvo će biti vrijeme tokom naredne godine

U našim krajevima postoji običaj da se od 13. do 25. decembra, svakog dana prati kakvo je vrijeme, te se po tome predviđa i vrijeme za čitavu narednu godinu. Svaki taj dan predstavlja jedan mjesec: 13. je januar, 14. je februar itd. Pa ako je 13. decembra lijep dan, takav će biti i cijeli januar.

Decembar je dvanaesti i posljednji mjesec u godini po gregorijanskom kalendaru, i ima 31 dan. 

Ime mu dolazi od latinskog "decem" (deset), jer je po starom republikanskom kalendaru on bio deseti mjesec po redu u godini. Isti slučaj imamo i sa septembrom, oktobrom i novembrom. 

22. decembra na sjevernoj Zemljinoj polulopti počinje zima. Sunce je tada ispod ekvatora u najnižoj tački i njegovi zraci udaraju pod pravim uglom zimski povratnik. Tog dana noć je najduža u godini, a dan najkraći. To je dan zimskog solsticija ili zimske karatkodnevnice. U isto vrijeme na južnoj zemljinoj polulopti počinje ljeto.

Sretan vam decembar!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak