Ples gigantskih dojki s ciljem podizanja svijesti

Radiosarajevo.ba

CoppaFeel je dobrotvorna organizacija usmjerena na podizanje svijesti o prevenciji raka dojke i pružanja podrške oboljelima. Ono što ovu organizaciju izdvaja iz mnoštva drugih sličnih je priča o njenom nastanku.

'Premlada za rak'

CoppaFeel su osnovale sestre blizanke, danas 26-godišnje Kris i Maren Hallenga iz Londona, čiji su životi prije tri godine bili preokrenuti naglavačke kada je Kris dijagnosticiran rak dojke. Tada 23-godišnja djevojka je dijagnozu dobila prekasno, čak osam mjeseci nakon prvog odlaska na pregled, na kojem joj je rečeno da su za njene zdravstvene tegobe krivi hormoni i da je ionako premlada za rak. Osam mjeseci kasnije, nakon insistiranja njene majke da je u zdravstvenoj ustanovi pregledaju podrobnije, Kris je rečeno da je njen rak dospio do kralježnice i upravo ušao u četvrti stadij.

Kris je danas još uvijek na terapiji, svjesna da ne postoji peti stadij ove bolesti i da se ne može izliječiti, ali odlučna da spriječi nove slučajeve kao što je njen, što radi uz pomoć svoje sestre u organizaciji CoppaFeel. Za svoje djelovanje Kris je nagrađena nagradom Ponos Britanije, a 2011. ušla u najužu konkurenciju za nagradu Žene budućnosti.

„CoppaFeel prvenstveno želi poslati poruku mladim ljudima da pregledaju svoje grudi. Ja sam mislila da sam premlada za rak dojke i da se takva bolest nikad ne bi mogla desiti baš meni. Bila sam u krivu“, izjavila je Kris za MailOnline.

CoppaFeel savjetuje mlade djevojke, ali i mladiće, kako se radi samopregled grudi, koji su simptomi raka dojke osim općepoznate kvržice i kome se mogu obratiti za pomoć.

U jedva tri godine postojanja, CoppaFeel je postala vrlo poznata i aktivna organizacija na tlu Velike Britanije, a njihovi načini podizanja svijesti su direktni, glasni i teško mogu proći nezamijećeno.

Posljednja u nizu bila je Flashmob akcija kojom je organizacija obilježila ovaj oktobar, tradicionalni mjesec borbe protiv raka dojke. Oko stotinu učesnika i učesnica Flashmoba okupilo se u centru Londona opremljeno gigantskim dojkama na napuhavanje i otplesalo svoju tačku uz My Humps Blac Eyed Peasa i I feel for you Boba Sinclaira.

 

Većinu svojih akcija CoppaFeel radi uz pomoć napuhanih grudi, za šta Kris kaže da „nepogrešivo ostavlja dojam među prolaznicima“, a da je usput i zabavno.

Informacije i savjete koje CoppaFeel nudi možete naći ovdje.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak