Pješačenjem do zdravog mozga

Radiosarajevo.ba
Pješačenjem do zdravog mozga

Rezultati najnovijeg istraživanja pokazali su da aktivan život ispunjen umjerenim vježbanjem može da uspori napredovanje gubitka pamćenja kod osoba s Alcajmerovom bolešću. Otkrili su i koliko tačno kilometara treba da prepješačite za "zdrav mozak".

Na Univerzitetu Vašington otkrili su da poboljšana cirkulacija krvi u mozgu koja se javlja tokom umjerenog vježbanja, može da zaštititi mozak od problema s pamćenjem izazvanih neizlječivom bolešću - rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu "Journal of Alzheimer's Disease."

Napredovanje Alchajmerove bolesti moguće je usporiti redovnim nedjeljnim pješačenjem, koje bi trebalo da bude dugo osam kilometara. Naučnici su otkrili da pješačenje usporava slabljenje pamćenja kod osoba s ranim znakovima bolesti i smanjuje skupljanje mozga, ključnog pokazatelja Alchajmerove bolesti.

Alchajmerova bolest još uvijek je neizlječiva progresivna bolest mozga koja dovodi do gubitka kognitivnih sposobnosti – pamćenja, razmišljanja i zaključivanja. Procjenjuje se da u svijetu ima oko 24 miliona oboljelih, javio je B92.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak