Pivo kao juha, glavno jelo i desert

Radiosarajevo.ba
Pivo kao juha, glavno jelo i desert
Ilustracija

Obožavate pivo i da se vas pita bilo bi neizostavni dio svakog obroka? Vaša želja može se ostvariti. Predlažemo tri recepta u kojima ćete uživati u punom okusu piva – juha od piva, piletina u pivu i, za kraj, čokoladni desert s pivom.

Pijana pivska juha

Sastojci:
1,2 litre svijetlog piva
2 kašike šećera
1 šoljica slatkog vrhnja
cimet
so i biber
hljeb

Priprema:
Napravite svijetlu zapršku od pola šoljice piva i brašna, dobro promiješajte pa dodajte ostatak piva, posolite pobiberite po ukusu te dodajte šećer i malo cimeta.

Pustite da juha provri, smanjite temperaturu i pustite neka kuha još 20 do 25 minuta. Na kraju dodajte vrhnje.

Narežite hljeb na kriške, prepržite ga u pećnici, stavite na dno tanjira i poslužite uz juhu. Juha se poslužuje vruća.


Pivska hrskava piletina

Sastojci:
600 grama bijelog pilećeg mesa
200 grama pšeničnog oštrog brašna
300 ml piva
2 jaja
sol, biber i začini po ukusu

Priprema:
Meso narežite na široke trakice, začinite i pustite neka odstoji. Za to vrijeme umutite jaja, dodajte brašno, pivo pa posolite i pobiberite.

Neka smjesa odstoji 10-ak minuta. Svaki komad piletine umočite u smjesu od jaja i piva, te pržite na malo ulja. Nakon prženja stavite na papirnati ubrus kako biste odstranili višak masnoće.

Piletinu poslužite uz umak od kiselog vrhnja (vrhnje pomiješajte s dva usitnjena češnja češnjaka ili narezanim svježim vlascem i soli), pečeni krompir i salatu od rikule i paradajza.


Čokoladni kolač s tamnim pivom


Sastojci:
250 ml tamnog piva
250 g putera
300 g svježeg sira
150 g šećera u prahu
400 g šećera
125 ml slatkog vrhnja
142 ml kiselog vrhnja
75 g kakaa
275 g brašna
2 jaja
kašičica ekstrakta vanilije
5 kašičica sode bikarbone

Priprema:

Rastopite puter u pivu, dodajte kakao i šećer pa sve dobro pomiješajte. Umutite jaja, dodajte kiselo vrhnje i vaniliju, promiješajte i dodajte pivu.

Na kraju dodajte brašno i sodu bikarbonu. Smjesu za tijesto ulijte u kalup za pečenje i pecite 45 minuta na 180 stepeni.

Pustite da se ohladi, a za to vrijeme pomiješajte svježi sir, slatko vrhnje i šećer u prahu dok ne dobijete glatku gustu smjesu kojom ćete premazati kolač. Pospite s malo kakaa.

net.hr/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak