Pita od ničega, ekonomična torta, kolač bez ičega... Ratni recepti
Sarajlije, bolje rečeno Sarajke, u teškim ratnim vremenima su do perfekcije savladale ispit umijeća preživljavanja.
U praksi to izgleda otprilike ovako: napravi pitu od ničega, majonezu bez jaja, paštetu bez mesa i sl.
Izgleda nemoguće, međutim uspijeva, pa nije mali broj onih koji pri degustaciji ovakvih specijaliteta kažu kako se oni ne razlikuju mnogo od onih pravih. Možda je zaista tako, a možda je i to bio samo jedan od načina kojim smo se tješili...
Portal Radiosarajevo.ba donosi danas najpoznatije ratne recepte:
Pita od ničega
Zamijesiti tijesto za pitu u koje ste dodali germu.
U zdjelu staviti 4-5 kašika mlijeka u prahu i jednu šolju ulja i malo soli.
Razviti malo deblje jufke i premazivati tom smjesom (vama prepuštamo da odlučite hoćete li slagati ili savijati jufke - jednako je dobro). Nakon toga ostaviti pitu da malo nadođe i staviti je da se peče.
Ekonomična ratna torta
Tijesto: 240
grama brašna
120 grama ulja ili još bolje, ko ima, biljnog mrsa
220 grama šećera
¼ litre mlijeka
Soda bikarbona (prašak za pecivo)
1 jaje, ko ima
Kada se tijesto ispeče, prepoloviti koru i filovati kremom.
Krema:
150 grama šećera
4 kašike brašna
1-2 kašike kakaa
Pomiješati s nekoliko kašika hladnog mlijeka, sipati u pola litre toplog mlijeka i
miješati dok se ne zgusne. Dodati 150 grama ulja.
Sve se ovo pravi od mlijeka u prahu.
Šnicle od leće
Skuhati jednu šaku leće, izgnječiti je viljuškom.
Dodati začine, pet fildžana prezle, ako ima crvenog i bijelog luka, uvaljati u brašno (ili u mrvice samljevenog pečenog hljeba) i peći.
Ako je neko slavlje, može se preliti ratnim sirom, ko ima pomiješati sir sa sitno isjeckanim radičem (lišćem od maslačka).
Ratni sir
4 fildžana mlijeka u prahu
4 fildžana vode
1 fildžan ulja
1 ratna plastična kašika soli
1 ratna plastična kašika germe
(ko ima 1 kašika biljnog mrsa)
Sve dobro izmiješati i ostaviti da odstoji.
Ratni kolač bez ičega
6 šoljica ulja 2 šoljice vode
Pustiti na šporetu da baci ključ.
U jedan kilogram brašna staviti sode bikarbone (ako se ima, prašak za pecivo) i pomiješati sa smjesom ulja i vode.
Praviti oblike po želji i peći. Ako se ima, uvaljati u šećer.
Pašteta u skladu s mogućnostima
7 kašika ulja
7 kašika brašna
Propržiti.
Dodati "mesni doručak" ili ribu i ¼ litra vode te miješati na tihoj vatri.
Dodati od začina i povrća ko šta ima; Ko ima, može dodati i malo sirćeta.
Ratni gemišt
Osvježavajuće piće koje su neki zvali gemišt, zapravo i nije imalo alkohola, a pravilo se od male količine jabukovog sirćeta u koji se sipala voda.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.