Pet stvari koje vjerovatno niste znali o lubenici
Ništa nam ne govori da je ljeto stiglo kao lubenica. Međutim, lubenica nije dobra samo zbog slatkog ukusa, piše Huffington Post.
U nastavku donosimo pet stvari koje vjerovatno niste znali o lubenicama:
1. Lubenica ima više likopena od svježeg paradajza. U samo jednoj šolji narezane lubenice ima oko šest grama likopena, dok u istoj količini paradajza ima oko četiri grama. Likopen se smatra čudesnim antioksidansom koji blokira djelovanje slobodnih radikala, a time i oštećenje te starenje tjelesnih ćelija. Likopen djeluje i kao prevencija nastanka srčanih i malignih bolesti, a kako bi se u lubenici sačuvalo što više tog sastojka, prije jela ju je najbolje držati na sobnoj temperaturi.
2. Njen sok ubrzava oporavak mišića nakon treninga. Svježa lubenica ili u obliku soka najbolje je rješenje za bolne i osjetljive mišiće tijela te "muskul fiber". Aminokiselina L-citrulin iz lubenice ubrzava proces uklanjanja viška mliječne kiseline iz mišića, koja je odgovorna za osjećaj peckanja i zatezanja u mišićima nakon intenzivnog treninga. Također, naučnici vjeruju da je L-citrulin iz nje odgovoran i za brži oporavak mišića, bolju cirkulaciju, niži krvni pritisak i bolju seksualnu funkciju.
3. Nije samo voće, već i povrće. Iako se najčešće koristi i jede kao voće te je iznimno slatka, ova zdrava namirnica spada i grupu povrća, baš poput bundeve iz čijeg roda dolazi. Ono što je svrstava u povrće je pravilo o plodu jednogodišnje biljke - jer svi plodovi koji se koriste kao hrana i moraju saditi svake godine iznova su povrće, dok je voće plod višegodišnjih biljaka.
4. Bogatija je vodom od bilo koje druge namirnice. Lubenice u prosjeku sadrže oko 91,5 posto vode, što je nevjerovatno u smislu hidratizacije. Kako je ljeto doba u kojem je dehidracija vrlo česta, ideja svakodnevnog jedenja lubenice je svakako preporučljiva. Osim toga, lubenica djeluje kao diuretik jer potiče bubrege na rad, čime se tijelo brže rješava toksina iz krvi.
5. Postoji i žuta sorta. Iako boja vanjske kore lubenice može varirati, ono po čemu je inače prepoznatljiva je njezina ružičasto-crvena unutrašnjost s košticama. No postoji i verzija lubenice koja je iznutra žuta. Zove se "Žuti Crimson", a ta je verzija nastala GMO križanjem. Još je slađa od standardne lubenice, no i nešto skuplja.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.