Pentagon razvija telepatiju za vojnike

Radiosarajevo.ba
Pentagon razvija telepatiju za vojnike

Ako je suditi prema smjeru u kojem idu istraživanja u američkoj vojnoj industriji, radio, lični računari, pa čak i signali rukama će uskoro postati prošlost na ratištima. Kada vojnici požele komunicirati, čitat će jedni drugima misli.

To je bar ono što se nadaju postići u Darpa-i, odjelu Pentagona za naučna istraživanja, koji je u narednoj godini dobio značajan budžet za program pod nazivom "Silent Talk" (tihi razgovor). Cilj programa je "omogućiti komunikaciju između korisnika na ratištu bez upotrebe govora, te krz analizu neuronskih signala".

Prije nego se pretvori u vokale, govor postiji u mozgu kao niz neuronskih signala koji određuju riječi. Darpa želi da razvije tehnologiju koja će detektovati te signale prije govora, analizirati ih i ona poslati tu izjavu odgovarajućem prijemniku. Plan je da se koriste elektromagnetni talasi kako bi se pročitali signali u mozgu. Slična tehnologija se koristi u razvoju dvogleda koji mogu "čitati misli" i upozoriti vojnike na opasnost brže nego što to njihov svjesni um može procesirati.

Tri glavna cilja projekta za sada su mapiranje elektromagnetnih impusla korisnika prema njegovim riječima. Zatim, utvrditi koliko se ti obrasci mogu uopštiti - to jeste da li svako ima slične obrasce govora. I posljednje "napraviti upotrebljiv prototip koji bi taj sinal dekodirao i emitovao na određenu ograničenu daljinu".

wired/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak