Pčele pomoću staklenih skulptura mogu detektovati rak u ljudskom dahu

Radiosarajevo.ba

Na ovogodišnjoj nizozemskoj sedmici dizajna u Eindhovenu (2013), portugalska dizajnerica Susana Soares je predstavila svoj uređaj, tačnije niz staklenih skulptura pomoću kojih pčele mogu detektovati rak i druge bolesti u ljudskom dahu.

Poznate po svom izvanrednom osjetilu mirisa, pčele mogu gotovo savršeno detektovati i razlikovati razne molekule u zraku, a također mogu biti i istrenirane da prepoznaju određene mirise povezane sa bolestima kao što su rak pluća, kože i gušterače i tuberkuloza.

"Pčele mogu biti obučene u roku od 10 minuta", objašnjava Soares. 

Trening se jednostavno sastoji od izlaganja pčela određenom mirisu, a zatim se nahrane otopinom vode i šećera, na taj način one povežu miris sa dobijanjem hrane.

Uređaj se sastoji od dvije komore. U Manju komoru ljudi puhnu, a prethodno obučene pčele, koje se nalaze u većoj komori, pojure prema manjoj ako osjete miris za koji su obučene da prepoznaju. Kada osoba puhne u uređaj, dah postaje vidljiv zbog kondenzacije.

Susana tvrdi da se pčele mogu istrenirati za detektovanje bolesti za samo 10 minuta, i to pomoću bezuvjetnog Pavlovog refleksa koji povezuje određene mirise sa nagradom, to jest, sa hranom. Susaninu teoriju su potvrdili i naučnici koji su utvrdili da neke pčele, kao što su medarice (Apis mellifera), mogu tačno dijagnosticirati rane faze određenih bolesti jer je njihovo čulo mirisa posebno osjetljivo na feromone iz apokrinih žlijezda koje sadrže podatke o zdravlju neke osobe, piše Pixelizam.com. 

Iako je tek predstavljen, uređaj je već pobudio interes nekoliko dobrotvornih organizacija kao jeftino sredstvo za otkrivanje ranih znakova bolesti u zemljama u razvoju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak