Pazite šta jedete! Pronađen akrilamid u kafi, čipsu i krekerima

Radiosarajevo.ba
Pazite šta jedete! Pronađen akrilamid u kafi, čipsu i krekerima

Brojne namirnice koje svakodnevno konzumiramo u sebi sadrže hemikaliju koja povećava rizik od obolijevanja od raka. Ta hemikalija se zove akrilamid, a istraživači su je pronašli u kafi, čipsu, pomfritu, krekerima i vrstama dječije hrane, piše Daily Mail.

Akrilamid nastaje termičkim zagrijavanjem prilikom prženja navedenih namirnica, a najveći rizik imaju djeca zbog niže tjelesne mase. 

Agencija Europske unije EFSA (European Food Safety Authority) već je predložila nove zakone kojima će se se provoditi nadzor nad prehrambenom industrijom .

„Akrilamid koji se oralno konzumira, apsorbira se iz gastrointestinalnog trakta i distribuira po svim vitalnim organima i tamo se metabolizira. Tako nastaje glicidamid koji je uzročnik genetskih mutacija i tumora koje smo primijetili u istraživanjima nad životinjama“, objašnjava dr. Diane Bedford koja je na čelu EFSA-inog odbora koji će se baviti istraživanjem akrilamida.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak