Pariz: Džamija za žene i gay muslimane

Radiosarajevo.ba
Pariz: Džamija za žene i gay muslimane

Džamija koja će biti namijenjena homoseksualnim muslimanima i ženama muslimankama otvorit će se u Parizu krajem novembra.

''U običnim džamijama žene moraju da sjede u zadnjem dijelu pokrivenih glava, a gay muškarci se boje i verbalnih i fizičkih napada. Ova vrsta džamije je bila neophodna za gay muslimane koji žele da praktikuju svoje molitve'', kaže Lidivik Lufti Zajed, osnivač organizacije muslimana homoseksualaca HM2F. Organizacija je nastala 2010. godine i do danas ima 300 članova. 

Prvi homoseksualac koji se vjenčao prema muslimanskim običajima u Francuskoj, Zahed, je student iz Alžira koji radi na doktoratu o islamu i homoseksualnosti. 

Nakon duge borbe sa krizom identiteta, tokom koje je eksperimentisao i sa budizmom, Zajed je otišao na hodočašće u Meku i ponovo otkrio svoju prvobitnu vjeru. 

''Trenutna islamska etika osuđuje moju seksualnu orijentaciju, ali ni u islamu ni u Kur'anu nema nijedne riječi o zabrani homoseksualnosti. Muslimani stoljećima unazad nisu smatrali homoseksualnost predmetom gnušanja kao što to čine danas. Da je prorok Muhamed danas živ, siguran sam da bi vjenčavao gay parove'', kaže Zahed.

Nova džamija će vršiti obrede u jednom budističkom hramu u Parizu; bit će to mjesto gdje će muslimani 21. stoljeća moći da zaborave na antigay, mizogine i netolerantne vidove islama, piše b92.net.

''Mnogi muslimani osjećaju da ne mogu da vode otvoren razgovor, a kamoli da se savjetuju sa imamom jer se plaše osude. Upravo zato su ovakve džamije sve popularnije u Sjevernoj Americi, a vjerujem da će tako biti i u Francuskoj'', kaže Zahed.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak