Papa se nije pojavio na gala koncertu klasične muzike

Radiosarajevo.ba
Papa se nije pojavio na gala koncertu klasične muzike

Papa Franjo poslao je novu poruku ostatku Vatikana kad se bez objašnjenja nije pojavio na gala koncertu klasične muzike, na koji je bio pozvan kao počasni gost, piše B92.

Upečatljiva slika prazne stolice namijenjene poglavaru Rimokatoličke crkve obišla je svijet i još jednom pokazala da papa nema namjeru da se prepusti luksuznom životu.

Tako je, umjesto počasnog pozdrava visokim zvanicama, nadbiskup morao nekoliko minuta prije početka koncerta "gutati knedlu" i objašnjavati kako je "papa imao hitne i neodložne obaveze".


Međutim, kako navode italijanski mediji, razlozi za odsustvo pape Franje nisu ni poslovne ni zdravstvene prirode, već potreba da ukaže na to da "dok je Crkva u krizi, on, ali i gosti na koncertu, imaju mnogo važnija posla od gala večeri".

List Corierre dela Sera je u izdanju za ponedeljak ocijenio da je papin potez u stvari demonstracija sile i jasan pokazatelj da želi iskorijeniti "baškarenje, luksuz i bahatost" crkvenih zvaničnika i da mu je namjera da Vatikan prihvati jednostavan život.

Od marta kada je izabran, papa Franjo nije proveo nijednu noć u luksuznim papskim odajama, već živi u malom apartmanu u gostinskoj zgradi, gdje u zajedničkim prostorijama objeduje sa ostalim svećenicima, a jutarnju misu uvijek drži u maloj kapeli umjesto u privatnoj papskoj kapeli u palati.

"Biskupi bi trebalo da budu bliski ljudima, a ne da imaju mentalitet prinčeva", rekao je samo dan pred sporni koncert papa Franja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak