Papa najavio odlučnu borbu protiv seksualnog zlostavljanja

Radiosarajevo.ba
Papa najavio odlučnu borbu protiv seksualnog zlostavljanja

 

Papa Franjo u petak je pozvao na "odlučnu akciju" u borbi protiv seksualnog zlostavljanja maloljetnika od svećenika. On je poručio biskupu Gerhardu Muelleru, čelniku Kongregacije za doktrinu vjere - doktrinalnog nadzornog tijela koje se bavi slučajevima seksualnog zlostavljanja - da osigura da počinioci budu kažnjeni, prenosi BBC

To je prva javna izjava argentinskog Pape o seksualnim zlostavljanima među svećenstvom.

Papa Franjo je izabran u prošlom mjesecu, naslijeđujući papu emeritusa Benedicta XVII, koji je postao prvi Papa u posljednjih 600 godina koji je odstupio s tog položaja.

Kada je izabran, papa Benedict obećao je očistiti Ckvu od "prljavštine" seksualnog zlostavljanja, ali su ga kritičari optuživali da je zataškavao zlostavljanja u prošlosti i da nije uspio zaštiti djecu od svećenika pedofila. Žrtve seksualnog zlostavljanja od svećenstva pozvale su na snažnu reakciju novog Pape na krizu koja potresa Crkvu. 

U svojim komentarima u petak, javlja agencija Fena, papa Franjo je naveo da je borba protiv krize, koja je uvukla Crkvu u skandale od SAD-a, Irske do Australije, važna za kredibilitet Crkve. 

U saopćenju Vatikana navodi se da je Papa zatražio od biskupa Muellera da "djeluje odlučno po pitanju slučajeva seksualnog zlostavljanja, poromovirajući iznad svega mjere na zaštiti maloljetnika, da pomogne onima koji su pretrpili najviše takvog nasilja u prošlosti, i da poduzme neophodne postupke protiv onih koji su krivi za to". 

U 2011. godini, Kongreegacija za doktrinu vjere pozvala je biskupske konferencije širom svijeta da podnesu smjernice za pomoć žrtvama - zaštitu djece, izbor i obuku svećenika i vjerskih službenika, suočavanje s optuženim svećenicima, i saradnju s lokalnim vlstima. Tri četvrtine od 112 biskupskih konferencija poslalo je takve smjernice, od kojih većina tek treba stići iz Azije, tvrdi Vatikan. 

Mreža preživjelih svećenićkog zlostavljanja (SNAP), pozvala je paapu Franju da učini više na zaštiti djece: „On bi trebao prestati upućivati izvinjenja i pokazivati geste dobre volje, i umjesto toga degradirati biskupe koji nastavljaju da prikrivaju te gnusne zločine.“

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak