Papa Franjo u novoj misiji: Borba protiv zlostavljanja djece

Radiosarajevo.ba
Papa Franjo u novoj misiji: Borba protiv zlostavljanja djece

Papa Franjo uspostavit će Vatikansku komisiju za borbu protiv seksualnog zlostavljanja djece u Katoličkoj crkvi i nudit će pomoć žrtvama. 

Objava nadbiskupa Bostona uslijedila je nakon sastanka između Pape i njegovih osam kardinalskih savjetnika, prenosi BBC. 

Ona je došla nakon što je Vatikan odbio zahtjev UN-a za informacijom o navodnim zlostavljanjima od svećenika, sestara ili monaha.

Kardinal Sean O'Malley, nadbiskup Bostona, izjavio je da će komisija predstaviti pravilnik ponašanja za svećenstvo, smjernice za crkvene zvaničnike i bolje provjere budućih svećenika. 

Boston je bio centar skandala sa seksualnim zlostavljanjem djece u koji su bili umješani američki katolički svećenici u 2002. 

Nadbiskup je izjavio da je novu komisiju predložilo vijeće kardinala, koje je sazvano da raspravlja o reformama unutar Katoličke crkve, sudeći po novinskoj agenciji AFP. Papa Franjo u četvrtak je odobrio njeno formiranje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak