Papa Franjo osnovao stručnu komisiju za zaštitu djece u institucijama Crkve

Radiosarajevo.ba
Papa Franjo osnovao stručnu komisiju za zaštitu djece u institucijama Crkve

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo je objavio prva imena članova komisije za zaštitu od zlostavljanja djece u institucijama Crkve. Pažnju je privukla članica iz Irske koja je i sama bila žrtva zlostavljanja, javlja Anadolu Agency (AA).

Papa je u decembru prošle godine najavio osnivanje komisije koja će se baviti zaštitom djece od seksualnog zlostavljanja što je i realizirao današnjom objavom prvih članova ove komisije.

Papa je objavio imena prvih osmero članova komisije, četiri žene i četiri muškarca, čije su osnivanje udruženja žrtava svećenika pedofila dočekala sa sumnjom.

Među članovima se nalaze bostonski nadbiskup Sean Patrick O'Malley, bivša poljska premijerka Hanna Suchocka, Irkinja Marie Collins, kao i bliski papin saradnik, argentinski teolog Humberto Miguel Yanez.

Najviše pažnje su privukli nadbiskup Sean Patrick O'Malley koji se u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), od svih vjerskih službenika najviše bavi ovim problemom koji je jako raširen u ovoj zemlji i Irkinja Marie Collins koja je bila žrtva zlostavljanja.

Glasnogovornik Vatikana, sveštenik Federico Lombardi kazao je da će, pored danas imenovanih osmero članova, u komisiji biti još, a bit će izabrani u drugim dijelovima svijeta.

Lombardi dodaje da je papa osnivanjem komisije dao prioritet zaštiti djece te da će osnovna zadaća članova komisije biti da pripreme statut komisije i definiraju mu nadležnosti i funkcije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak