Papa ekskomunicirao svećenika koji je za zaređivanje žena

Radiosarajevo.ba
Papa ekskomunicirao svećenika koji je za zaređivanje žena

Papa Franjo ovaj je mjesec razriješio službe i ekskomunicirao iz crkve australskog svećenika koji se zalagao za zaređivanje žena za svećenice. Naređenje za njegovu ekskomunikaciju stiglo je izravno iz Vatikana, a ne na zahtjev nadbiskupa Melbournea Denisa Harta.

Fra Greg Reynolds tako je postao prvi član melburnške nadbiskupije koji je izopćen iz drugih razloga osim pedofilije, navodi se u izvještaju Nacionalnog katoličkog izvještaja, prenosi Voxfeminae.

Svećenice su izričito zabranjene kanonskim pravom, a papa Franjo je u više navrata izjavio da su njegova uvjerenja na tu temu usklađena s tim zakonom.

Reynolds je osnivač Inkluzivnih katolika, te osim što se zalaže za ređenje žena, podržava i reformu nauka Crkve o homoseksualnosti, što je također uticalo na odluku o ekskomunikaciji, smatra Reynolds.

Greg je očekivao da bi zbog svojih stajališta mogao biti izbačen iz Crkve, ali nije slutio da će ga ekskomunicirati. No smatra da to neće uticati na njegovu budućnost, jer je u prošlosti ekskomunikacija bila velika stvar, ali danas je sama hijerarhija izgubila takvo povjerenje i poštovanje, kazao je.

"Došao sam u ovu situaciju jer sam samo slijedio svoju savjest po pitanju zaređivanja žena i o istospolnim brakovima", izjavio je.

Prema crkvenom učenju, ekskomunikacija je najstroža kazna i znači da takva osoba ne može obavljati nikakvu funkciju unutar Katoličke crkve, ni primati sakramente.

Nadbiskup Hart objasnio je da je Reynolds ekskomuniciran jer je nastavio služiti euharistijska slavlja i nakon što mu je to zabranjeno i propovijedati nauk suprotan učenjima Crkve.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak