Papa Benedikt XVI se vratio u Vatikan

Radiosarajevo.ba
Papa Benedikt XVI se vratio u Vatikan


Bivši papa Benedikt XVI vratio se danas u Vatikan, dva mjeseca poslije svoje istorijske ostavke, a živjeće u obnovljenom bivšem manastiru, nedaleko od mjesta s kojeg papa Franjo sada predvodi Rimokatoličku crkvu.

To je, kako javlja agencija AFP, aranžman bez presedana, po kome će bivši i sadašnji papa biti zajedno u malenoj državi Vatikan.

Takva situacija bi, prema nekim stručnjacima, mogla da izazove teškoće ako bi Benedikt pokušao da utiče na papu Franju, a što je rekao da neće činiti.

Bivši papa, sada papa emeritus, živio je od 28. februara u Castelu Gandolfo, papinskoj ljetnoj rezidenciji južno od Rima.

On je u svom posljednjem obraćanju u martu, poslije ostavke, rekao da će živjeti "skriven od svijeta".

Benedikt je helikopterom doputovao iz Castela Gandolfo u Vatikan, gdje su ga dočekali visoki zvaničnici Vatikana uključujući državnog sekretara Tarcisija Bertona, a na pragu njegovog novog doma dočekao ga je papa Franjo, kako bi mu poželio dobrodošlicu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak