Papa Benedict XVI podnosi ostavku

Radiosarajevo.ba
Papa Benedict XVI podnosi ostavku

Ažurirano 12.51


Papa Benedict XVI krajem ovog mjeseca dat će ostavku, potvrdio je za AFP vatikanski glasnogovornik Federico Lombardi.

Papa Benedikt XVI podnosi ostavku 28. februara u 19 sati. Papa je izjavio, kako zbog poznih godina više nema snage ostati na položaju poglavara katoličke Crkve.

"Iz tog razloga, potpuno svjestan ozbiljnosti svog postupka, izjavljujem kako se povlačim s mjesta nasljednika Svetog Petra",rekao je papa Benedikt XVI prema izjavi službenog Vatikana.

Iz Vatikana javljaju, kako će mjesto poglavara Crkve biti ispražnjeno sve dok se izabere novi papa što će se pokušati ostvariti u što kraćem mogućem razdoblju.


Telegraph navodi da je papa još prošle godine počeo koristiti štap te je, navodno, imao probleme s čitanjem govora koji je održao u Rimu. Isti izvor piše kako će papa ostavku podnijeti 28. februara. BBC podsjeća da je 85-godišnji papa na ovu poziciju izabran u aprilu 2005, nakon smrti pape Ivana Pavla II.

Papa se (zasad) nije oglasio putem zvaničnih profila na socijalnim mrežama. Da podsjetimo, spekulacije o papinoj ostavci - iz zdravstvenih razloga - pojavile su se bile 2010, 2011. i 2012, no Vatikan ih je demantovao.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak