Pametna pilula

Radiosarajevo.ba
Pametna pilula
Ilustracija

Superpametna pilula koju trenutno razvijaju britanski naučnici dojavit će vam da je vrijeme da je popijete SMS-om na vaš mobilni telefon, piše Jutarnji list. Osim toga na ekranu vašeg telefona pojavit će se i informacije poput rada srca, mogućim nuspojavama i dobrobiti koju imate od lijeka.

Spomenutu pilulu smislili su naučnici i kardiolozi na Imperial College Healthcareu u Velikoj Britaniji. Ona je dio pametnog sistema Raisin - moderne i jeftine tehnologije čiji je cilj povećati odgovornost kod pacijenata.

Pilula sadrži mikročip pun sitnih senzora, koji su sastavljeni od hranjivih sastojaka. Oni se aktiviraju kada su u doticaju sa želučanim tekućinama i šalju digitalni signal kroz tijelo, sve do prijemnika u obliku flastera koji se nalazi na ramenu ili ruci. Prijemnik dekodira te signale, bilježi ih i pretvara u tekstualnu poruku, koju može poslati na vaš mobilni uređaj.

Sistem bi trebao pratiti i rad srca kao i pacijentov san - na temelju tih podataka može pratiti držimo li se terapije, odnosno pomaže li nam ili je treba mijenjati. Nicholas Peters, profesor kardiologije na Imperial College Healthcareu, ističe da je cilj nove tehnologije ohrabriti srčane bolesnike da se drže svoje terapije - dosadašnja testiranja su pokazala da uz ovu pilulu pedeset posto više pacijenata redovno uzima lijek. Košta neznatno više od uobičajene pilule, a ispočetka je testirana u SAD. Prije dolaska na tržište britanski naučnici je trebaju dodatno testirati.

danas.hr/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak