Ovako izgleda feminizam na saudijski način

Radiosarajevo.ba
Ovako izgleda feminizam na saudijski način

Slika objavljena na Twitteru prikazuje učesnike konferencije u Saudijskoj Arabiji koja je za temu imala „žene u društvu“, a na njoj nema nijedne žene, piše Daily Mail.

Konferencija je navodno održana na Univerziteti Qassim a na njoj su učestvovali predstavnici 15 nacija, i svi su navodno bili muškarci. Sjedišta u sali u kojoj se konferencija održavala puna su muškaraca u u tradicionalnoj odjeći.



Segregacija između muškaraca i žena u ovoj zemlji bogatoj naftom izuzetno je raširena usljed ultra konzervativnih šerijatskih zakona koji su na snazi.

Ženama nije dozvoljeno da voze, moraju koristiti posebne ulaze u bankama i kancelarijama, a potrebno im je dopuštenje muškog rođaka ili muža kako bi radile, putovale ili se udale.

Odnedavno, ipak, i ova zemlja čini pomake u poštivanju ljudskih prava žena. Svoje pravo glasa, koje im je dato tek prije dvije godine, Saudijke će moći iskoristiti prvi put na izborima 2015. godine, a nedavno je pokrenuta i prva kampanja za podizanje svijesti o nasilju u porodici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak