Otvoren elektronski Muzej žena Crne Gore

Radiosarajevo.ba
Otvoren elektronski Muzej žena Crne Gore

Tekst prenosimo s portala Manjine.ba, namijenjenog manjinskim i deprivilegovanim grupama.

Elektronski Muzej žena Crne Gore nedavno je osnovala NVO NOVA Centar za feminističku kulturu iz Podgorice, kako bi se na jednom mjestu okupili rasuti ili zanemareni podaci i dokumenti o životu žena u prošlosti ove zemlje.

Muzej žena Crne Gore želi učiniti vidljivim i značajnim živote i napore ovih žena, te stvoriti uslove da Crnogorke iz proteklih decenija i stoljeća izađu iz sjenke patrijarhalnih stereotipa o "starim Crnogorkama" i da budu sagledane kao cjelovite ličnosti i istorijski subjekti.

Ovdje se na jednom mjestu mogu naći svjedočanstva o položaju žena u crnogorskom društvu kroz vijekove, o obrazovanju ženske djece u crnogorskoj istoriji, osvajanju prava glasa žena u ovoj zemlji, o Antifašističkom frontu žena Crne Gore, Crnogorkama u NOB-u i vremenu socijalističke Jugoslavije, prikazima Crnogorki na umjetničkim slikama...

Svakodnevni život žena u gradu i na selu, školovanje djevojčica i djevojaka u Crnoj Gori, različiti kursevi organizovani za žene, sve što se ranije moglo naći dokumentovano samo u privatnim albumima i među porodičnim uspomenama, dobilo je svoje mjesto na ovoj stranici, koja namjerava ispisati žensku stranu istorije Crne Gore.

Ovdje pogledajte više o Muzeju žena Crne Gore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak