Otkrivena planeta sa klimom poput Zemljine (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Otkrivena planeta sa klimom poput Zemljine (VIDEO)

Planeta Corot-9b

Naučnici su po prvi put otkrili planetu sa umjerenom klimom nalik na Zemljinu, a korištena tehnika bit će važna za nastavak potrage za drugim planetima izvan Sunčevog sistema.

Planeta nazvana Corot-9b jedna je od oko 400 egzoplaneta otkrivenih u orbitama oko drugih zvijezda, međutim, prva je koja ima temperature vrlo slične zemaljskim. Kruži oko zvijezde Corot-9 udaljene oko 1 500 svjetlosnih godina u zviježđu Štita (Scutum).

Uslovi na egzoplanetama utvrđuju se tokom tranzita odnosno prolaska planeta ispred matične zvijezde.

"To je normalna egzoplaneta umjerenih uslova. Iako smo dosad otkrili desetak sličnih ova je prva čija se svojstva mogu temeljito istražiti", objasnila je astronominja Claire Moutou iz European Southern Observatory.

"Corot-9b je prva egzoplaneta koja stvarno nalikuje planetama iz Sunčevog sistema", rekao je Hans Deeg, voditelj studije objavljene u časopisu Nature. "Veličina joj je poput Jupiterove, a orbita veličine Merkurove", dodao je.

http://www.youtube.com/watch?v=U3C_W80T1B4

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak